Alergia krzyżowa polega na tym, że organizm uczulony na jeden produkt może zacząć podobnie reagować na inne.


Wynika to z podobieństwa  cząstek alergenów często całkiem odległych, czyli np. podobieństwo cząstek pyłków roślin z cząstkami niektórych składników pokarmowych. Z alergizowany, nastawiony na walkę układ immunologiczny zaczyna się mylić i reaguje także na inne czynniki, które wydają mu się podobne.


Alergia krzyżowa może zachodzić zarówno pomiędzy alergenami roślinnymi, jak i może dotyczyć układu roślina- pokarm, czynniki środowiskowe – pokarm.


Przykładowe reakcje krzyżowe

Trawy/zbożabrzoza, jesion, bylica, słonecznik, owoce pestkowe (jabłko, gruszka,), seler, mąki (żyto, pszenica, owies), ryż, lateks
Brzoza

buk, dąb, olcha, jesion, leszczyna, kasztan, topola, trawy/zboża, bylica, rumianek, owoce pestkowe (jabłko, gruszka, śliwka, brzoskwinia), marchewka (surowa), ziemniak (surowy), seler, soja, orzechy, lateks

Bylica

brzoza, trawy/zboża, ambrozja, rumianek, groch, marchewka (surowa), seler, orzech ziemny i inne orzechy, lateks

Ryż i inne zbożaTrawy/zboża, również jadalne, między sobą
Mięso wieprzoweSierść kota
Seler

brzoza, trawy/zboża, bylica, ambrozja, marchewka (surowa), lateks

Lateksbrzoza, trawy/zboża, bylica, ambrozja, ziemniak (surowy), seler, orzech ziemny, jajo kurze
Roztocza kurzu domowego

Skorupiaki, roztocza magazynowe

Oznacza to, że zwierzęta uczulone na czynniki z lewej strony tabeli, mogą zareagować na czynniki z prawej strony i odwrotnie.