Alergia krzyżowa polega na tym, że organizm uczulony na jeden produkt może zacząć podobnie reagować na inne. Wynika to z podobieństwa cząstek alergenów często całkiem odległych, czyli np. podobieństwo cząstek pyłków roślin z cząstkami niektórych składników pokarmowych. Zalergizowany, nastawiony na walkę układ immunologiczny zaczyna się mylić i reaguje także na inne czynniki, które wydają mu się podobne.
Alergia krzyżowa może zachodzić zarówno pomiędzy alergenami roślinnymi, jak i może dotyczyć układu roślina - pokarm, czynniki środowiskowe – pokarm.
Przykładowe reakcje krzyżowe:
Trawy/zboża
możliwe reakcje krzyżowe - brzoza, jesion, bylica, słonecznik, owoce pestkowe (jabłko, gruszka,), seler, mąki (żyto, pszenica, owies), ryż, lateks
Brzoza
możliwe reakcje krzyżowe - buk, dąb, olcha, jesion, leszczyna, kasztan, topola, trawy/zboża, bylica, rumianek, owoce pestkowe (jabłko, gruszka, śliwka, brzoskwinia), marchewka (surowa), ziemniak (surowy), seler, soja, orzechy, lateks
Bylica
możliwe reakcje krzyżowe - brzoza, trawy/zboża, ambrozja, rumianek, groch, marchewka (surowa), seler, orzech ziemny i inne orzechy, lateks
Ryż i inne zboża
możliwe reakcje krzyżowe - trawy/zboża, również jadalne, między sobą
Mięso wieprzowe
możliwe reakcje krzyżowe - sierść kota
Seler
możliwe reakcje krzyżowe - brzoza, trawy/zboża, bylica, ambrozja, marchewka (surowa), lateks
Lateks
możliwe reakcje krzyżowe - brzoza, trawy/zboża, bylica, ambrozja, ziemniak (surowy), seler, orzech ziemny, jajo kurze
Roztocza kurzu domowego
możliwe reakcje krzyżowe - skorupiaki, roztocza magazynowe
Lek. wet. Beata Milewska - Ignacak